Cercetătorii au inventat un nou tip de lumină. La ce ne-ar putea folosi

de: George Stanciu
17 02. 2018

Oamenii de știință au reușit să creeze un nou tip de lumină, iar asta ne-ar pute oferi câteva aplicații practice în viitor.

Lumina este alcătuită din fotoni, care nu interacționează unii cu alții, în condiții normale. Cu toate acestea, ingineri de la MIT au reușit să lege fotoni între ei, așa cum atomii se leagă și formează molecule.

Experimentul de la MIT începe cu crearea unui ”nor” de atomi de rubidiu răciți. Vaporizarea rubidiului cu un laser și păstrarea unor temperaturi extrem de scăzute ajută la crearea unui nor de atomi difuzi. Odată ce un alt laser este folosit pentru a lansa fotoni către nor, lucrurile devin interesante.

Deși era de așteptat ca aceștia să circule prin nor cu viteza luminii, fotonii merg de 100.000 de ori mai încet, iar în loc să iasă pe cont propriu, aceștia ies uniți, fie în grupuri de doi sau de trei. Aceste grupuri au o semnătură energetică diferită, iar asta arată că fotonii interacționează.

Echipa a mai văzut doi fotoni care interacționează, dar nu știau că și grupuri de trei pot exista. Acesta dă exemplul moleculei de hidrogen, un aranjament stabil de doi atomi, dar și pe cel al moleculei cu trei atomi, care nu rezistă mai mult de o milionime de secundă. Într-o manieră similară, se credea că trei fotoni nu pot crea o grupare stabilă.

Fotonii grupați ar putea transporta informație, o calitate importantă pentru calculatoarele cuantice. Echipa consideră că un control mai bun asupra fotonilor poate duce la crearea unor structuri precum cristalele. Aranjamentul bine definit ar fi un cristal de lumină. În cazul unei asemenea structuri, dacă știi unde se află un foton, știi și unde sunt cei care îl urmează la intervale egale, iar asta poate fi foarte util dacă vrei să creezi căi de comunicare cuantică.